ISKRENO (IN ZELO OSEBNO!) O TEM, KAKO IN ZAKAJ SEM POSTALA AJURVEDSKA SVETOVALKA

Če me vprašaš, kako in kje sem odkrila ajurvedo, ti povem iskreno: »Ajurveda je čakala name, da se je spomnim in se je pojavila vedno, ko sem jo najbolj potrebovala.« Kakorkoli se tole morda sliši klišejsko in prevlečeno za lase, ti bom sedaj dokazala, kako se je vse skupaj odvijalo.

Morda si misliš, da sem že od nekdaj navdušenka nad zdravim načinom življenja, raziskovanjem sebe in stvarmi, ki me zanimajo danes. Resnica je, da do srednje šole nisem kdo ve kaj dala nase, na svoje zdravje, z vprašanjem »Kako se počutim v svojem telesu?« se pravzaprav sploh nisem obremenjevala. Trenirala nisem kaj (tudi doma nisem prav nič telovadila), jedla sem tisto, kar mi je tisti dan pasalo in hranilna vrednost hrane zame ni obstajala. Sposobna sem bila cel dan preživeti na postelji s knjigo v rokah in pač preživljati čas kar najbolj u izi, kar se je dalo. In vse je bilo OK. Nisem bila pretežka, nisem bila bolna, bila sem zdravo in nasmejano dekle.


Prvič je moje telo opozorilo nase po dolgih letih igranja klavirja, ko so moja vrat in ramena klicala po odrešitvi. Zaradi prisiljene drže med igranjem so bile namreč moje mišice v ramenskem predelu polne vozličkov in zategnjenosti. Začela sem izvajati posebne vaje za hrbtenico, ki bi olajšale tudi moja ramena – in tukaj se je vse začelo. Vaje, ki sem jih izvajala, naenkrat niso bile dovolj in začela sem brskati po novih. In našla jogo. Bila sem v 8. razredu osnovne šole. Vedno bolj sem se poglabljala v globoko jogijsko prakso in kmalu zatem tudi teorijo. Tukaj pa sem prvič naletela tudi na ajurvedo.


Zdela se mi je zanimiva, takoj sem začutila, da je nekaj posebnega, ampak posebnega zanimanja nisem pokazala. Spustila sem jo mimo in se nekaj let ukvarjala samo z jogo (ter obrazno jogo). Potem pa sem tudi sama doživela nekaj, kar mi je spremenilo življenje. Zdrava in nasmejana punca, polna energije in navdušenja nad življenjem, je bila v nekem trenutku (še preden se je tega sploh zavedala) v krepkem primežu anoreksije. O tem, ti bom več napisala kdaj drugič, saj je to zgodba zase. Ni minilo čez noč – borila sem se 3 leta, bolj ali manj intenzivno. Ko sem po nič kaj obetavni ginekološki diagnozi, ki bi lahko resno vplivala na mojo prihodnost, le spoznala, da se moram rešiti, se spomnim dneva, ko sem stopila na joga blazino, zaprla oči in po dooolgem času jogirala po občutku in prisluhnila tistemu, kar je prihajalo od znotraj

Takrat sem prvič začutila, da je v meni nekaj, kar že vem in me lahko ozdravi. Občutek je bil topel, prijazen in zelo domač. Takoj sem vedela, da me bo k življenju obudila ajurveda. Začela sem jo raziskovati kot popoln začetnik – o njej sem brala članke, si izposodila vse knjige, ki sem jih na to temo našla, obiskovala predavanja in delavnice. Ajurveda je bila nežna z mano – dajala mi je varnost in stabilnost (ker se po ajurvedskih obrokih nisem nikoli počutila prenajedeno, debelo, ampak močno in nahranjeno). In kar je najpomembneje – vračala in na novo je vzpostavila odnos med mano in hrano. Spet sem na hrano lahko gledala kot na blagoslov v življenju, ki me ohranja živo in mi daje energijo za doseganje ciljev.


Bila sem odločena, da grem študirat ajurvedo. Kljub temu da sem vedela, da bo v Sloveniji s tem težko preživeti, sem se odločila, da se vpišem na študij v Indijo. Dobila sem štipendijo s strani Indijskega veleposlaništva ter že bila sprejeta na Gujarat Ayurveda University. Ampak življenje ni želelo, da grem tja. Stvari so se zakomplicirale na veleposlaništvu in tisto leto ne bi mogla odpotovati. Obljubili so mi, da bom naslednje leto lahko pričela s študijem, če bom seveda še vedno za to. Marsikaj se je zgodilo v tistem letu. Jaz sem začela s študijem velnesa in začela redno trenirati v fitnesu. Ajurvedo (in svoje sanje) sem dala na stran.


In potem me je življenje izzvalo še drugič. Kot bi mi reklo: »Če se z anoreksijo nisi naučila, ponovi vzorec, vendar tokrat z bulimijo.« In krog se je ponovil. Tokrat nisem rabila toliko časa, da sem vedela, kaj narediti, da se rešim. Takoj, ampak res takoj sem se zatekla nazaj k ajurvedi, vedoč, da sem tam varna. In takrat sem se dokončno odločila, da ajurvede ne izpustim več. Dolgo sem se odločala in iskala pravo ustanovo, kjer bi lahko pridobila ajurvedsko znanje. Odločila sem se za online študij ajurvede v Severni Karolini, ZDA. Študij je trajal dve leti. Bolj ko sem se učila, bolj sem ugotavljala, da se učim stvari, ki jih globoko v sebi že vse vem, da samo oživljam in obnavljam neko starodavno znanje, ki kdo ve, od kod, sem ga s sabo prinesla v to življenje. V času študija sem na novo gradila odnos s hrano in ajurvedo doživela še bolj osebno kot kadarkoli. Pozdravila je moje rane in me osvobodila. 

Vrnila mi je sanje, vrnila mi je energije polno telo, vrnila mi je zdravje in me rešila iz začaranega kroga. Z ajurvedo sem se naučila imeti se rada. Vsakič znova, ko doživim kaj, kar me iztiri, vem kaj so tehnike in načini, ki me bodo uravnovesili nazaj – in točno to je ajurveda: iskanje ravnotežja v vsakem trenutku, v vsaki situaciji. Ni vedno vse tako uravnoteženo kot bi si človek želel in to je normalno, to je življenje. Ampak, da imaš znanje, da veš, kako se vrniti nazaj k svojemu bistvu in se kljub turbulencam življenja imeti rad, to je vredno vsega zlata na tem svetu.


Ko sem na lastni koži, tolikokrat v življenju, začutila dobrobiti in čarobnosti ajurvede, sem vedela, da želim to širiti dalje. In danes sem tukaj – ajurvedska svetovalka, polna zagona, da pomagam na lepše spremeniti čim več življenj. Ni bistvo, da ti povem skriven recept, ki te bo odrešil tegob, ampak, da te naučim ponovno začutiti svoje telo, ga slišati in mu dati, kar v določenem trenutku potrebuje. Ker si zaslužiš svobodo v svojem telesu, ker si zaslužiš svobodo v svoji duši.

Če si kdaj želela narediti prijazen korak na poti k sebi, nežen, topel in naraven način, kako obnoviti ljubezen do sebe in hkrati poskrbeti za svoje zdravje, je ajurveda zagotovo način, ki ga iščeš. Čaka te na točki v življenju, ko jo najbolj potrebuješ. In občutek imaš, da je že celo življenje tam zate in da čaka, da se spomniš nanjo. Preprosto, naravno in neprisiljeno.


Z veseljem te popeljem na pot ajurvede.Vedno mi lahko pišeš in se dogovoriva za srečanje (v živo ali online).

Naučila te bom, kako živeti polno brez odrekanj.

Želim, da se v svojem telesu počutiš ljubljena in varna. 

Bodi čudovito!

Namaste,

Barb

Vam je všeč ta objava?

Deli na Facebook
Deli na Twitter

SONČNI BANANIN KRUH

Obljubim, da tale sončni kruhek ne bo trajal dolgo. In poleg tega, da se boste vsi krasno posladkali, bo podprl vaš imunski sistem in poskrbel,

ZOPRNA TEMA. UNIČUJOČA.

Včasih je bilo težko. No, ne bi se delala lepo – pogosto je bilo težko. Potem pa, če sem zdržala, tisti občutek svobode. In tudi