ZLATA ZAČIMBA, KI DELA ČUDEŽE

VSE, ČESAR ŠE NISI VEDELA O KURKUMI

Če bi morala samo eno začimbo razglasiti za kraljico začimb, bi bila to zagotovo kurkuma. Saj je res, da zna biti zelo nadležno, ko imaš kar naenkrat celo kuhinjo in pripomočke rumene barve. Pa tudi na rokah jo imaš in samo čakaš lahko, da rumena barva zbledi – ampak vmes jo že spet in znova uporabiš. In zakaj vztrajati, se morda sprašuješ? Tale članek posvečam kurkumi in vsem njenim dobrobitim, zaradi katerih si jo boš na svoji začimbni polici omislila še danes.

Ko sem prvič preizkusila kurkumo, me njen okus ni preveč navdušil. Grenak, trpek, čisto malo celo zapeče, če je poješ preveč, po drugi strani pa na trenutke rahlo sladkast. Popolnoma edinstven – okus, ki te bolj ali manj pozitivno šokira. Če imaš rada curry, potem si na dobri poti, da ti bo tudi kurkuma všeč. Seveda se kurkume ne je na žlico, zato je ta močan okus običajno lepo prepleten v obroku, ki ga z njo začiniš, zato naj te niti malo ne skrbi, da bi zaradi kurkume uničila kakšno jed – sploh zelenjavno. Izjemno dobro se vkomponira v omake, zelenjavne priloge ter priloge iz žit (riž, testenine, prosena kaša, ajdova kaša, kvinoja). Sama jo dodajam kjerkoli je možno – tudi v jutranji smoothie, zvečer pa si najraje naredim mlečni napitek iz kurkume ali zlato mleko, o katerem sem že pisala tukaj.

V ajurvedi velja kurkuma za začimbo lepote, v hindujski religiji velja za sveto začimbo. V JV Aziji, sploh v Indiji, je bila in je še vedno pomemben del poročnih obredov.

Ampak zakaj ravno kurkuma?

Ljudje so že zelo hitro spoznali, kako zelo močne lastnosti in učinkovine vsebuje kurkuma. Ženske, ki so jo redno pile ali se z njo umivale, so imele izredno lepo in sijočo kožo. Danes vemo, zakaj je tako – vsebuje antibiotične in protivnetne lastnosti, kar pomeni, da zmanjša pojav aken, vnetij na obraz ter drugih nečistoč. V ajurvedi je zdravje kože povezano z zdravjem naše krvi. Če je kri »prevroča«, polna toksinov, se to kaže kot vnetja (tudi vnetja predstavljajo vroče točke na telesu), kaže se kot rdečica, razdraženost. V primeru težav s kožo torej vemo, da se moramo osredotočiti na notranje čiščenje. In v tem primeru je kurkuma prva izbira. Je ena izmed ajurvedskih favoritk za čiščenje krvi ter plazme. Kar je najbolj zanimivo je to, da ne samo čisti, hkrati tudi izboljšuje kvaliteto krvi ter ubija strupe.

S svojim stimulativnim učinkom pospeši pretok krvi skozi organe, tudi jetra ter poveča izločanje žolča, bilirubina in holesterola. Ta lastnost lahko pomaga tudi pri zmanjševanju žolčnih kamnov oz. preprečuje njihov nastanek.

Pitje kurkuminega čaja bi ti toplo priporočala v tednu, ko imaš menstruacijo (pa že kakšen dan prej, če svoj cikel poznaš tako dobro). V ajurvedi togo bolečino v spodnjem delu trebuha povezujemo z nakopičeno Kapha došo v tem predelu. Prav tako je njena akumulacija in posledično zastoj pretoka snovi in energij v tem predelu povezana s dismenorejo, amenorejo, endometriozo, cistami, levkorejo in fibroidi. In ravno kurkuma je tista, ki je uspešna v boju proti nakopičeni Kapha doši. Zato ti bo uživanje kurkume v času menstruacije olajšalo neprijetnosti in bolečine, prav tako pa lahko vpliva na količino in tok krvi, ki jo izgubiš v teh dneh. Splača se poskusiti – preizkušeno iz prve roke.

Kot sem že omenila, kurkuma zmanjušje vnetja. Vnetja so posledica nakopičene Pitta doše, ki je v svoji osnovi vroča. Če položiš dlan, na vneto mesto na telesu, čutiš, da je le-to toplo, kajne? Večina bolezni, ki se končajo z -itis, so povezane z vnetji. Dermatitis, revmatoidni artritis, osteoartritis, kolitis so le primeri. Tudi koprivnica, luskavica in ekcemi sodijo med bolezni, ki jih v ajurvedi zdravijo s tem, da v telesu zmanjšajo vnetja. Predstavljaj si, da je kurkuma s svojimi protivnetnimi lastnostmi kot nekakšen blagodejni obkladek na vse predele v telesu, kjer se pojavlja vnetje. Ona ne ve, ali jo ti piješ zaradi menstrualnih težav, aken ali razstrupljanja jeter. Zajela bo vsak predel, kjer bo lahko pomagala. Ker ima antibakterijske lastnosti, ima možnost, da uspešno zmanjša infekcije, zato lahko pomaga tudi pri zunanji uporabi ter razkuževanju ran, površin ali v obliki mask za obraz, ki omilijo problematično kožo.

Znotraj debate o vnetjih, sem že omenila, da blagodejno vpliva tudi na sklepe. Tradicionalno kurkumo že dolga leta uživaljo jogiji, saj ima zelo močan učinek na regeneracijo kosti, sklepov po poškodbah, prav tako pa lahko pomaga tudi pri raztegovanju ligametnov ter fleksibilnosti.

In če si prej brala, da je kurkuma tista, ki reducira nakopičeno Kapha došo, boš sedaj hitro dojela dejstvo, če ti povem, da je tudi odvečna telesna maščoba posledica nakopičene Kapha doše. S pitjem kurkume boš postopoma topila tudi maščobo, ki se nabira v podkožju ter okoli naših organov ter ogroža naše zdravje.

Da je kurkuma tako zelo močno zelišče, je kriv kurkumin. To je aktivna učinkovina, ki jo vsebuje korenina kurkume. Da je koreninica bogata s kurkuminom je seveda odvisno od njene pridelave in okolja, v katerem raste. Starejša kot je korenina, manj kurkumina vsebuje. Da kurkuma lahko pomaga v merljivih rezultatih, ne sme biti stara več kot eno leto. Sedaj se verjetno sprašuješ, kako naj veš, ali je kurkuma, po možnosti zmleta v prah, ki jo kupiš v trgovini stara eno leto? No, ne veš. Zato ti priporočam naslednje – uporabljaj kurkumo kot začimbo čim več, kolikor je mogoče. S tem ti bo dala vitamine in minerale, kot so beta-karoten, vitamin C, kalcij, flavonoidi, železo, kalij, cink in druge. V kolikor pa se želiš s kurkumo lotiti boja proti kateremu od zgoraj omenjenih problemov, ti svetujem, da za to izbereš sam kurkumin, ki je v prehranskem dopolnilu skoncentriran tako, da naše telo dobi od njega kar največ. Dejstvo je, da je kurkumin v kurkumi, ki jo kupiš kot začimbo, običajno zelo neaktiven, v našem telesu se ne obdrži zelo dolgo, poleg tega, če ni dovolj topen, ga sploh ne moremo absorbirati v telo. Zato je toliko bolj pomembno, da vemo, kaj izberemo. Sama ti zelo priporočam Nautre Vibe LongVida optimiziran kurkumin, ki je oblikovan točno tako, da v telesu napade šibkejša področja. V telesu ostane kar 7x dlje od kurkumina, ki ga dobimo iz začimbe, poleg tega pa ima kar 285x večjo biološko razpoložljivost.

Ker sem sama zagovornica pridobivanja učinkovin iz prave hrane (torej fizično iz vsake rastline ali drugega živila posebej) in se trudim, da bi iz nje dobila kar največ, bi s teboj sedaj rada delila še način, kako uživati kurkumo kot začimbo, da resnično izkoristiš vse, kar se skriva v njej. Le malo ljudi ve, da je kurkumin topen v maščobi. To pomeni, da če spijemo kozarec tople vode s kurkumo od nje ne bomo dobili takšne koristi, kot če kurkumo prepražimo na dobri maščobi ali jo preprosto užijemo skupaj z maščobnatim izdelkom. Zato je kurkumino ali zlato mleko tako super – v mleku so že mlečne maščobe in izkoristek kurkume je potenciran. Prav tako ustreza, če kurkumo vmešaš v jajca, maslo, jogurt, uporabiš v marinadi za meso ipd. Še ena učinkovina, ki močno (tudi do 2000x) poveča absorbcijo kurkumina, je piperin. Najdemo ga v črnem popru. V večini mešanic za zlato mleko, bo črni poper že dodan, ti pa ga imaš pri vsakodnevni rabi vedno možnost uporabiti ter dodati hrani ali pijači, ki jo pripravljaš s kurkumo. Okusa črnega popra in kurkume se izvrstno zlijeta ter drug drugega nadgradita, zato je uporaba obeh hkrati užitek tudi za brbončice.

Če te zanima, na kakšen način kurkumo najpogosteje zaužijem jaz, naj ti povem, da mi je bila vedno najljubša v obliki zlatega mleka. Ne samo, da sem mirna, da moje telo dobi kar največ iz sestavin, ampak me ta napitek dobesedno tudi poboža po duši. Več o zlatem mleku, ki ga pijem jaz, si preberi tukaj, lahko pa si ga z mojim popustom AJURVEDA5 tudi kupiš.

Vesela bom, če mi pošlješ kakšno slikico, na kakšen način kurkumo najraje uživaš ti oz. kako ti je uspelo pripraviti zlato mleko. Na naslovu barbara@pureayur.si pa sem ti vedno na voljo za dodatne nasvete ali vprašanja, ki so se ti morda porodila med branjem te objave.

Veselo čaranje s kurkumo ti želim 🙂

Z ljubeznijo,

Barb

Vam je všeč ta objava?

Deli na Facebook
Deli na Twitter

POZABLJEN ZDRAVILEC IZ PRAGOZDOV

Trenutno smo v obdobju leta, ko srečamo nekoga s prehladom, gripo ali virozo na skoraj vsakem koraku. Ljudje kljub prijaznim opomnikom pozabljamo na krepitev svojega

JOGIJSKO ŽIVLJENJE

Bolj kot se poglabljam v jogijsko prakso, bolj postaja moj način življenja. In ko nekaj postaja način življenja, se vprašaš, kaj to sploh pomeni, kaj

PROTEINSKI CHAI LATTE

Si kdaj v dilemi, ali bi si raje privoščila topel napitek ali pojedla nekaj malega, da bi si povrnila energijo? Pred tabo je super recept,