MENSTRUACIJA JE PRILOŽNOST, NE PROBLEM

Že zaskrbljujoče gledaš na koledar, kdaj bo spet tisti »tvoj« teden? Preklinjaš nad tegobo, na katero smo obsojene ženske? Razmišljaš o tem, kaj vse ne boš mogla početi, kam vse ne boš mogla iti in česa vse ne boš mogla obleči. Če je tvoje razmišljanje nekaj od tega, naj te sedaj na tem mestu ustavim. Vzemi si nekaj minut in preberi blog. Napisala sem ga zate.

Verjamem, da te boli. Verjamem, da si tiste dni brez energije, tvoja čustva pa so pisana paleta. Verjamem, da je zoprno in bodimo odkrite – nemalokrat nerodno in popackano. Vse to vem, vse to sem že doživela in občasno še doživljam. Zakaj občasno, si se morda sedaj vprašala, kljub temu da je moja menstruacija redna? Ko sem začela spoznavati ajurvedo, sem začela dobro spoznavati tudi svoje telo. In se poglabljati v svojo žensko naravo. In veš kaj? Ni treba, da boli oz. ni ok, če boli. Svoj odnos do menstruacije sem spremenila v trenutku, ko sem nanjo začela gledati drugače. Ko sem nanjo namesto na »tečno teto s Krvavca« začela gledati kot na moj mesečni proces čiščenja telesa.

Ajurveda pravi: MENSTRUACIJA JE PRILOŽNOST, NE PROBLEM. Priložnost, da se naše telo očisti. Je čudež narave, ki smo ga bile deležne kot ženske. Hkrati pa je menstruacija priložnost, da si ali pa boš nekoč lahko mama. Sedaj si morda pomislila, da je cena za to precej visoka ter da bi bila veliko lažje hvaležna za menstruacijo, če ti v tistih dneh ne bi bilo potrebno pojesti pol škatlice protibolečinskih tablet. Razumem te. In rada bi ti pomagala.

Kot ženske se pogosto rade dokažemo kot močne, nepremagljive osebe, ki znamo stvari izpeljati do pikice popolno, tudi če zaradi tega sebi dopustimo enako počutje, kot če bi padle ter se skotalile po stopnicah in se na koncu zaletele še v steno. Ampak mi se poberemo, popravimo lase in gremo dalje. In enako počnemo v dnevih, ko imamo menstruacijo. Morda ne veš, ampak v teh dneh, je tvoje telo zelo obremenjeno. Veliko stvari mora počistiti, zato deluje s polno paro. In ti, ki kljub temu drviš od postaje do postaje, kot da hočeš nekomu dokazati, da »ena menstruacija te pa že ne bo ustavila«, se vsak mesec, vsak dan tvojega tedna, vztrajno kotališ po stopnicah in se zaletavaš v steno, kot da bi ti bilo to v veselje. Ker preslišiš signale svojega telesa, ki ti kričijo po tem, da se ustaviš, potem trpiš posledice. Tvoje menstruacije so le še hujše in zelo hitro lahko dosežeš točko, kjer tvoje žensko zdravje ne bo več takšno, kot bi moralo biti (samo eden od primerov je zadebelitev sluznice). Ko boš mesečno perilo sprejela, kot darilo ter kot nekaj lepega, potem ti meseci naenkrat ne bodo več tako grozni, verjemi. 😉

Ko v ajurvedi govorimo o menstruaciji, damo največ pozornosti na Vata došo. Vata doša je tista, ki v telesu uravnava gibanje. In menstruacija je gibanje navzdol (enako kot uriniranje, odvajanje, prebava). Če Vata doša ni uravnotežena, potem boš v teh dnevih v bolečinah, krčih, količina izgubljene krvi se lahko iz meseca v mesec povečuje, v krvi lahko opaziš bolj ali manj velike strdke, tvoja menstruacija pa je lahko popolnoma neredna.

Tvoje telo rabi POČITEK. Obremenjeno je z močnim, zahtevnim procesom in vse, kar rabi je tvoja pomoč in ne ignoriranje. Vzemi si te dneve malo z rezervo. Namesto da greš na telovadbo, ki te popolnoma izčrpa, pojdi raje na umirjen sprehod. Namesto, da si urnik napolniš do zadnje minute, si privošči več časa zase. Preberi kakšno poglavje knjige več kot ponavadi, poglej svojo najljubšo serijo, naredi si masko za obraz in uživaj v razvajanju sebe. Vem, da v dnevih ko imaš menstruacijo, ne moreš na dopust. V službi pričakujejo od tebe enako, kot v dneh, ko si polna energije. Ampak veš kaj? Ne moreš se izogniti dejstvu, da greš v službo, lahko pa tisti teden vse skupaj jemlješ malenkost bolj lahkotno in se poskušaš manj obremenjevati z dotičnimi problemi. Svet bo živel naprej ne glede na to ali boš v službi vnesla vse podatke v sistem danes ali jutri. Tudi če imaš doma družino, če imaš majhne otroke, ki ti popoldan ne pustijo ravno uživati v seriji, lahko te dni skupaj z njimi preživiš malo bolj umirjeno – berite knjige, rišite, pojdite skupaj na sprehod, ustvarjajte, pojte… Priložnosti je mnogo. In če bo tisti teden stanovanje v večjem neredu, kot običajno – prosim, spusti prepričanje, da si zaradi tega slaba! Nisi! Nauči se, da lahko stvari v življenju počakajo in da si vsaj (beri VSAJ!) en teden na mesec ti na prvem mestu. Naj bo tiste dni tvoje življenje upočasnjeno na vseh nivojih. In ne odstopaj. Vata doša je še posebej občutljiva na vse ekstreme, hitenje, spremembe, zato je še toliko bolj logično, da je v tem času toliko bolj razdražljiva in jo je lažje spravit iz ravnotežja. Poskušaj iti spat do 22.00, da boš svojemu telesu zagotovila dovolj spanca. Poskušaj se držati ustaljene dnevne rutine, da boš dala telesu (in Vata doši) občutek varnosti in uravnoteženosti. In kot sem že napisala – nameni več časa sebi in sproščanju.

Seveda pa ne morem mimo hrane. Tudi ta vpliva na tvoje stanje v tistih dneh in celo kakšen teden prej, ko za vse svoje težave kriviš PMS. Že ko veš, da bo kmalu natopil teden menstruacije, lahko začneš jesti lahko prebavljivo hrano (nežne zelenjavne juhe, uravnotežene smoothije, kaše, pireje itd.). Na ta način tvoje telo ne bo toliko obremenjeno s prebavo in bo lažje energijo usmerilo v proces čiščenja. Tvoja Vata doša bo bolj uravnotežena, saj je zanjo idealna lahka, topla, tekoča, a hranljiva hrana, ki jo uživamo v enakomerno razporejenih obrokih, za katere je idealno, da so vedno ob enakem času. Predstavljaj si, da več strupov kot imaš v sebi, bolj neprijetna, boleča in močna bo menstruacija. Torej vnašanje dodatnih strupov ni zaželeno. Zmanjšaj uživanje alkohola, kofeina, hitre hrane in sladkarij, procesirane hrane, slabih maščob, sladkih pijač in seveda kajenja. Misliš, da jaz ne pojem nobene sladkarije in ne spijem kave? No, ni res. Čisto taka sem kot ti in še kako zelo mi zapaše čokolada, panna cota in dobra turška kava. Zaradi tega se ne obtožujem, se ne počutim krive, temveč poskušam potem na različne načine (z ostalo hrano, ki jo pojem preko dneva, različnimi tehnikami sproščenja, čiščenja itd.) uravnotežiti priboljške, ki sem jih vnesla v svoje telo. VSE JE V RAVNOTEŽJU. Ko začneš enkrat na svoje telo gledati kot na nekaj, za kar moraš skrbeti kar najbolje kar znaš, je uravnoteženje zelo preprosto in celo zabavno. Tvoje življenje (tudi tiste dneve v mesecu) pa naredi veliko bolj oz. popolnoma znosne.

Če povzamem bistvo, je le-to zelo preprosto: bolj čisto in uravnoteženo kot je tvoje telo, bolje se boš počutila v tistih dneh, saj telo ne bo imelo veliko dela s čiščenjem.

In kaj storiti z vsemi čustvenimi nihanji, ko smo na trenutke tečne kot muhe in se naš partner sprašuje, kje v življenju je naredil napako? Čustvena nihanja so povezana s poddošo Pitta doše, ki izvira iz srca. In tudi nanjo vplivamo z zgoraj opisanimi smernicami. Če bomo znale poslušati svoje telo, če se bomo znale umiriti, znale izbirati pravo hrano in najpomembneje – SPREJELE svoje telo takšno, kot je, potem bodo tudi čustvena nihanja preteklost. Verjemi, tudi PMS ni kar samoumeven. Pridelale smo si ga z vsem hitenjem in ignoriranjem svojega telesa (in seveda tudi s tistimi tremi ali štirimi skodelicami kave na dan, brez katerih mislimo, da ne bomo preživele).

Za konec, pa ti povem še za eno čudežno koreninico, zaradi katere sem začela verjeti, da menstruacija resnično ne rabi boleti. ŠATAVARI je ženski tonik in s svojimi učinki deluje na telo hladilno, antioksidativno, hrani in jača ženske spolne organe. Meni je olajšal bolečine v spodnjem delu trebuha do te mere, da se na menstruacijo spomnim samo, ko moram na stranišče. Sedaj je nepogrešljiv na moji polici ajurvedskih zelišč in toplo ti priporočam, da ga preizkusiš.

Z ajurvedskega stališča ni razloga, da bi bila menstruacija neprijetna, boleča ali karkoli podobnega. Zato naj bodo »tvoji« dnevi lepi. Želim ti, da tudi takrat žariš v vsej svoji lepoti, kajti v tvojem telesu se dogaja nekaj lepega. Bodi hvaležna za ta proces in se nauči delati z njim in ne proti njemu.

Z ljubeznijo,

Barb

Vam je všeč ta objava?

Deli na Facebook
Deli na Twitter

SONČNI BANANIN KRUH

Obljubim, da tale sončni kruhek ne bo trajal dolgo. In poleg tega, da se boste vsi krasno posladkali, bo podprl vaš imunski sistem in poskrbel,

PROTEINSKI CHAI LATTE

Si kdaj v dilemi, ali bi si raje privoščila topel napitek ali pojedla nekaj malega, da bi si povrnila energijo? Pred tabo je super recept,

KO SE BORITA SRCE IN GLAVA

Včasih se sprašujem, zakaj je tako težko pokazat svoja čustva… Ker itak bolj boli, če jih držiš v sebi. Ampak še vseeno smo se ljudje