Tale juha je kot nalašč, da te pogreje med vetrovnimi jesenskimi meseci ter mrzlo zimo. Njena rumena barva, ti bo na krožnik prinesla sonce, po katerem vsi hrepenimo v tem delu leta. Seveda pa bi se zlagala, če ne bi potrdila, kako zelo dobra je v poletnih mesecih, ko jo lahko uživamo tudi hladno.
Nasvet: lahko jo pripraviš tudi brez kokosovega mleka. Za nevegane je dobra kombinacija smetana za kuhanje. Lahko pa »kremni« del juhe popolnoma izpustiš in dodaš več leče, zaradi česar bo juha še vedno ohranila nežno in gosto strukturo.
Ajurvedski pogled: Juha je najprimernejša za ljudi z vata došo. Je nežna, hranilna, oljnata, lahko prebavljiva, topla. Izredno dobro uravnoteži hladne in vetrovne jesensko-zimske razmere. Z nekaj »popravki« pa jo lahko naredimo še bolj prijazno tudi pitti in kaphi.
Variacija za pitta došo: namesto svežega peteršilja uporabimo sveže liste koriandra in smo v osnovi pazljivi pri doziranju vseh začimb v receptu (najbolje jih je zmanjšati na minimum, oz. lahko kakšno brez problema izpustimo).
Variacija za kapha došo: Izpustimo »kremni« del juhe, torej ne dodajamo nikakršnega mleka ali smetane, prav tako ni potrebno dodajat ghee-ja.

SESTAVINE:
120g rdeče leče
2 večja korenja
polovica večje bučke
200 ml kokosovega mleka
1 jušna žlica ghee-ja
polovica čajne žličke soli
1 čajna žlička currya v prahu
ščepec popra
polovica čajne žličke česna v prahu ali en strok svežega česna
šopek svežega peteršilja
PRIPRAVA:
1. operi lečo ter jo sesuj v vrelo vodo
2. dodaj še na kocke ali kolobarje narezano korenje in bučko
3. kuhaj toliko časa, da se leča skuha (ne skrbi, če so bučke v tem času že zelo mehke)
4. odlij toliko vode, da je le polovica kuhane zelenjave in leče v vodi
5. dodaj kokosovo mleko ter vse začimbe
6. kuhaj še 10 minut na zmernem ognju
7. vsebino lonca predevaj v blender ter dobro zmiksaj (lahko uporabiš tudi palični mešalnik)
8. juho zlij nazaj v lonec ter dodaj žlico ghee-ja, ki se bo lepo raztopil v juho
9. sesekljaj liste svežega peteršilja ter ga vmešaj v juho

Dodatni nasveti:
Če ne maraš popolnoma kremaste strukture juhe, lahko miksanje leče in zelenjave predčasno prekineš. Tako boš imel v juhi še nekaj celih koščkov zelenjave.
Juho lahko okrasiš z nekaj listki peteršilja ter kokosovim mlekom.
Za vato došo je dobrodošla še kakšna kapljica bučnega olja (malo za okras, malo za okus, malo pa za ravnovesje vata doše).
Meni je všeč, če juho potresem s kakšnimi semeni – najraje sončničnimi ali bučnimi.
Toda pozor – s semeni raje ne pretiravaj, saj boš tako juho naredil težje prebavljivo za vata došo.

Juho je najbolje pojesti sveže skuhano. Če pa si jo boš zaželel jesti tudi za večerjo (kar se meni dogaja vedno, ko jo skuham), je prav dobra tudi po tem, ko jo vzameš iz hladilnika ter pogreješ. V tem primeru dodaj še nekaj svežega peteršilja, da juhi vrneš vsaj malo sveže energije oz. prane*.
Naj ti tekne <3
*Prana: življenjska energija