RUMENA JUHA IZ MUNG DHALA

Mung dhal je vrsta fižola, ki velja za najlažje prebavljivega, zato je idealen za vse, ki imajo težave s prebavo. Prav tako je poln beljakovin in tako idealna hrana za tiste, ki se po vir beljakovin raje zatekate k rastlinskim virom. Da ne omenjamo njegovega antioksidativnega učinka! Mung dhal vsebuje nešteto vitaminov in mineralov, poleg tega pa še veliko količino vlaknin, kar vam bo dalo občutek sitosti po obroku, a vas hkrati ne naredilo utrujene.

Ajurvedski pogled: Juha je primerna za vse tri doše. Izjemno dobro vpliva na Vata došo, saj je lahko prebavljiva. Pita došo bo juha ohladila, saj ima mung dhal hladilni učinek, Kapha doši pa bo pregnala togost, utrujenost ter občutek težkosti. Seveda lahko na primernost za doše vplivamo tudi z začimbami ter ostalimi dodatki k juhi (podrobnosti bom pripisala k sestavinam).

SESTAVINE:

160g mung dhala

1 čajna žlička gorčičnih semen

1 čajna žlička kuminovih semen (svetujem ti, da kupiš cela zrna kumina, saj ima popolnoma drugačen učinek na telo kot navadna kumina, prav tako pa bo jedi dal poseben okus)

ščepec asafoetide (Kapha in Pitta doša jo lahko izpustita)

2 stroka česna (za Pitto in Vato bo dovolj 1 strok)

listi koriandra po okusu (lahko so sveži ali posušeni)

1 čajna žlička currya v prahu ali do 6 curry listov (polovička čajne žličke za Pitto)

pol čajne žličke kurkume

garam masala v prahu po okusu (Pitta v zmernem odmerku, max. pol čajne žličke)

2-3 ščepce soli (Pitta in Kapha naj s soljo ne pretiravata)

približno 3 dl vode za kuhanje (po potrebi dodajamo, če želimo bolj redko juho)

1 žlica ghee-ja ali hladnostiskanega sončničnega olja

 

PRIPRAVA:

1. Operi mung dhal ter ga dobro skuhaj. Običajno potrebuje okoli 30-40 minut.

2. Ko je kuhan, ga postavi na stran da se malo ohladi ter začni pripravljat začimbe.

3. V večji ponvi ali kozici segrej ghee ali olje ter dodajaj začimbe: gorčična semena, kumin ter asafoetido. Na zmernem ognju pustiš da semena popokajo (tega zvoka ne boš zgrešila, poleg tega ti svetujem, da imaš pripravljeno pokrivalko ali mrežico, da ne bo tvoja kuhinja naenkrat polna semen).

4. Nato dodaš dobro sesekljan česen ter pustiš, da se dobro prepraži.

5. K vsemu temu sedaj dodaš še vse ostale začimbe: koriander, curry, kurkumo in garam masalo.

6. Nekaj sekund še pražiš, toliko, da se začimbe segrejejo in aktivirajo.

7. Mešanico nato dodaš h kuhanemu mung dhalu in jo dobro vmešaš ter še malo pokuhaš.

8. Soliš po okusu in primerno tvoji doši.

Nasveti:

Vata doša lahko juhi namesto kakšnega decilitra vode brez skrbi doda nekaj kokosovega mleka ali smetane za kuhanje, da jo naredi še bolj kremasto.

Pitta doša naj poskrbi, da bo v juhi zares dovolj koriandrovih listov ter da ne bo pretiravala s curryem in garam masalo.

Kapha doša pa naj pazi pri vnosu soli in po potrebi pri količini gheeja oz. olja za praženje.

Nič zato, če kakšno začimbo izpustiš. S tem bo juha sicer izgubila določene lastnosti in vplive na tvoje ravnotežje doš, ampak ne dvomi, da bo še vseeno okusna.

Juhi lahko dodaš tudi poljubno zelenjavo (npr. korenje, cvetača, bučke, špinača…), ki jo kuhaš poleg mung dhala.

Mung dhal boš našla v vseh bolje založenih trgovinah s prehranskimi izdelki, začimbe pa si lahko naročiš na spleni strani www.začimbe.si, kjer lahko uporabiš moj popust: AJURVEDA5.

Naj ti tekne in te pogreje v teh hladnih jesenskih dneh <3

 

Foto:  https://werecipes.com/sindhi-moong-dal-recipe/,   https://myheartbeets.com/instant-pot-spinach-dal/, https://www.vegetariantimes.com/recipes/indian-dal-tacos,  https://thehivebulkfoods.com/product/mung-dhal/

Vam je všeč ta objava?

Deli na Facebook
Deli na Twitter

SONČEVA PITA

Iščeš nekaj osvežilnega, pa hkrati posebnega? Nekaj, s čimer boš navdušil-a goste ali pa razvajal-a sebe za lepši dan? Potem moraš narediti tole svežo, sončno,

SONČNI BANANIN KRUH

Obljubim, da tale sončni kruhek ne bo trajal dolgo. In poleg tega, da se boste vsi krasno posladkali, bo podprl vaš imunski sistem in poskrbel,