PROTEINSKI CHAI LATTE

Si kdaj v dilemi, ali bi si raje privoščila topel napitek ali pojedla nekaj malega, da bi si povrnila energijo? Pred tabo je super recept, ki združuje oboje. Topel, hranljiv napitek, ki ti bo dal prijeten občutek udobja. Uživaj v čudovitem vonju sladkih začimb ter čarobnem okusu, ki ga boš povezala s prazniki. Ta različica napitka chai latte (ki jo v originalu zagotovo poznaš – gre za črni čaj z začimbami, ki mu dodamo spenjeno mleko) je več kot samo napitek. Je beljakovinska bomba, ki bo pregnala popoldansko utrujenost, lahko pa je tudi krasen začetek dneva. Je idealna rešitev za vse, ki zjutraj težko kaj pojeste, a čutite, da bi morale.

Ajurvedski pogled: Proteinski chai latte je primeren za vse doše, saj imamo možnost izbire rastlinskega mleka, ki ustreza določeni doši. Črni čaj je lahko za Vato sicer preveč agresiven (podobno kot kava), ampak ga začimbe v napitku zelo lepo uravnotežijo.

POMEMBNO: pri pripravi proteinskega chai latte napitka obvezno uporabljaj RASTLINSKO mleko. Ker napitek vsebuje banano, pomeni, da se moramo navadnemu mleku izogniti. Banana in kravje/kozje mleko sta namreč nezdružljiva kombinacija, ki poslabša in upočasni našo prebavo. To je le eno izmed pravil ajurvedskega kombiniranja hrane. Splača se ga upoštevati ter od napitka dobiti kar največ koristi.

Izbira rastlinskega mleka, glede na doše:

Vata: sojino, kokosovo, mandljevo, ovseno, riževo, lešnikovo mleko

Pitta: kokosovo, riževo, mandljevo mleko

Kapha: riževo, sojino mleko

SESTAVINE:

½ male banane

1,5 dl rastlinskega mleka

¼ čajne žličke cimeta v prahu

¼ čajne žličke kardamoma v prahu

ščepec črnega čaja v prahu

ščepec mletih klinčkov

ščepec ingverja v prahu

žlica proteinov v prahu (poljubna izbira, jaz sem izbrala okus vanilija)

PRIPRAVA:

Segrej mleko do želene temperature. Nato v blenderju do gladkega zmiksaj vse sestavine, da dobiš kremasto strukturo napitka. Če se ti zdi tekočina preredka, dodaj še malo banane oz. toplega mleka, v kolikor je pregosta. Še topel napitek nalij v skodelico.

Če imaš aparat za penjenje mleka, lahko na vrh dodaš še pene iz mleka, ki si ga uporabljala v receptu ter vse skupaj okrasiš s cimetom v prahu.

Uživaj v svoji skodelici proteinskega chai latte-ja 🙂

Vam je všeč ta objava?

Deli na Facebook
Deli na Twitter

RUMENA JUHA IZ MUNG DHALA

Mung dhal je vrsta fižola, ki velja za najlažje prebavljivega, zato je idealen za vse, ki imajo težave s prebavo. Prav tako je poln beljakovin

MOJ BREAK (UP)

Od moje zadnje objave je minilo kar nekaj časa… Zakaj? Ker se mi ne bi dalo pisati? Niti ne… Čas, ki ga ponavadi porabim za

ZASTRUPLJENA

Spomladanski čas je marsikdo izkoristil za generalno čiščenje svojega doma. Brez pretirane pozornosti brišemo, mečemo stran, praznimo, menjamo z novim, svežim. Vsako leto isto, morda