POST NI STRADANJE

Za nami so prazniki, v katerih si je marsikdo privoščil kakšen grižljaj več, kot bi si ga običajno. Kar seveda ni nič narobe, kajti prazniki so vendarle zato, da se poveselimo in z različnimi dobrotami popestrimo naš jedilnik. Žal pa je to za naše telo nemalokrat zelo stresno in potrebuje veliko časa, da si opomore. Ampak mi ga običajno zopet obremenimo z novim praznikom, praznovanjem rojstnega dne itn. Naše telo se ima dandanes le redkokdaj čas spočiti.

Če se zavedamo dejstva, da je naše telo, posebej črevesje, po praznikih obremenjeno, mu lahko zelo pomagamo. Ajurveda ima preprosto pravilo: »Če ne čutiš lakote, ne jej.« In ravno to pravilo med prazniki zelo radi prekršimo. Če ne čutiš lakote, to pomeni, da je tvoja prebava počasna, lena in da je prebavni ogenj slab. To pa je iz ajurvedskega stališča zelo slaba novica.

Marsikdo se zato po obdobju praznikov odloči za postenje. To pomeni počitek za našo prebavo. Ampak, le malokdo ve, da vsak post ni ravno dobrobiten za naše telo. Kljub temu da mislimo, da svojemu telesu nudimo najboljše, ga v resnici stradamo ter izčrpavamo, zaradi česar potrebuje po postenju več mesecev, da se ponovno ojača. V tem času pa je izredno dovzetno za vse vrste strupov, ki jim v ajurvedi z eno besedo rečemo ama. Če potegnemo črto, smo si potemtakem naredili več škode kot koristi, kajne?

Ajurveda odsvetuje post, pri katerem bi več dni ne jedli. To bi pomenilo ekstrem, v ajurvedi pa se le-tem izogibamo kolikor je le mogoče. Zato ajurvedski post izgleda nekoliko drugače, posledice pa so več kot zadovoljive. Z ajurvedskim postom namreč izločamo telesne in čustvene strupe, sproščamo naš um, ustvarjamo lahkotnost, poleg tega pa čistimo, negujemo in hkrati hranimo telesne kanale ali dhatuje. Na ta način telesu zagotovimo popolnoma varen post. Poleg tega pa je vsekakor bolje, da takšen post izvedemo večkrat letno po dan ali dva, namesto cel teden samo enkrat v letu.

Če vsaj malo poznate ajurvedo, veste, da temelji na uravnavanju treh osnovnih energij oz. doš. Imenujejo se Vata, Pitta in Kapha. Lahko si jih predstavljamo kot tri popolnoma različne posameznike. Če se navežemo na postenje z vidika doš, bi to pomenilo naslednje:

  • Ljudje z Vata došo, bi se morali postu na splošno izogibati. Njihova telesa so že v osnovi lahka, krhka in post bi jih izčrpal bolj, kot ojačal. Če že se odločijo za post, naj bo le-ta maksimalno 2x na mesec po en dan ter naj temelji na postu, ki vključuje eno vrsto hrane (torej vsekakor odpade postenje na vodi ali tekočinah).
  • Ljudje s Pitta došo, se lahko postijo pogosteje oz. 1x na teden, prav tako dan ali dva skupaj. Bolje prenašajo postenje kot Vate, zato jim dan preživet s sokovi ne bo povzročal težav. V primeru večdnevnega posta, morajo prav tako kot Vate vključiti eno vrsto hrane.
  • Ljudje s Kapha došo najbolje prenašajo post in zanje je najbolj priporočljiv, saj je njihova prebava znana kot najbolj počasna in najbolj lena. Brez težav zdržijo post z vodo tudi do dva dni. Kaphe se lahko postijo celo večkrat na teden.

Če ste se sedaj ustrašili, da ajurvedskega posta ne boste mogli opraviti, ker ne poznate svoje doše, ne skrbite. Obstaja način, ki je prijazen vsem došam in z njim nikakor ne morete zgrešiti. Dejstvo je, da je po praznikih naša prebava počasna, lena, naše črevesje zapacano in polno oblog. Torej se vsi približamo opisu prebave, kakršno ima Kapha doša. To pomeni, da smo vsi primerni kandidat za post, ne glede na to, katera doša smo.

Torej, kako se postiti na najbolj varen način? Monodieta je način, ki ga ajurveda najbolj zagovarja. To pomeni, da v intervalu enega do treh dni (le redko je potrebno več), jemo samo eno vrsto hrane oz. natančneje samo eno jed – kitchari. Gre za jed iz basmati riža, mung dhal fižola ter začimb, ki jim opcijsko lahko dodamo tudi lahko prebavljivo zelenjavo (npr. bučke ali korenje).

Popoln recept za kitchari je naslednji:

– skodelica basmati riža

– skodelica mung dhal fižola

– pol čajne žličke naribanega ali narezanega svežega ingverja

– ščepec soli

– 2 žlici ghee-ja (prečiščeno maslo)

– pol čajne žličke koriandra v prahu

– pol čajne žličke kumina v prahu

– pol čajne žličke celih semen kumina

– pol čajne žličke gorčičnih semen

– pol čajne žličke kurkume v prahu

– ščepec asafoetide

– šopek svežega koriandra

– skodelica narezane zelenjave (opcijsko)

Priprava:

1. Dobro operemo riž in mung dhal. Skupaj ju kuhamo v vsaj enkrat večji količini vode (razmerje vsaj 1:1, lahko pa je vode še več in bo jed bolj tekoča). Na zmernem ognju kuhamo od 20 – 30 minut. Tako riž kot mung dhal morata biti popolnoma kuhana.

2. Če se odločimo, da dodamo zelenjavo, le-to narežemo na zelo majhne koščke. V posodo, kjer se kuhata riž in mung dhal jo dodamo zadnjih 15 minut kuhanja, da se tudi zelenjava lepo zmehča. (Če gre za tršo zelenjavo, kot npr. korenje, se lahko skupaj z rižem in mung dhalom kuha že od začetka).

3. Na koncu ločeno v drugi ponvi ali kozici, segrejemo ghee maslo in na njem popražimo semena (kumin in gorčična). Pražimo toliko časa, da popokajo (priporočam, da imaš pripravljeno pokrovko ali zaščitno mrežo, saj bodo v nasprotnem primeru semena po celi kuhinji). Ko pokanje poneha, dodamo semenom še ostale začimbe v prahu in jih na hitro popražimo – toliko, da zadišijo. Moramo biti pozorni, da začimbe ne počrnijo – to preprečimo s tem, da zmanjšamo ogenj na štedilniku.

4. Mešanico začimb nato dodamo kuhanemu rižu, mung dhalu in zelenjavi. Po potrebi solimo, dodamo sveže liste koriandra in nato toplo postrežemo.

Kithari jemo 3x na dan, vedno ob isti uri. V kolikor v času določenega obroka ne čutimo lakote, le-tega izpustimo in počakamo na naslednjega. Vmes lahko pijemo zeliščne čaje (posebej priporočljiv je ingverjev) ali toplo vodo. Post s kitcherijem je priporočljivo izvajati od enega do tri dni (odvisno, kako zelo obremenjeno je naše črevesje in kako se počutimo med postenjem).

Ves čas moramo poslušati svoje telo. Pustiti mu moramo, da »zadiha«, da si odpočije, zato v tistih dneh ne pretiravajte s športnimi ter drugimi aktivnostmi, ki vas lahko zelo izčrpajo. Vzemite si ta dan zase na vseh nivojih. Tako bo postenje popolno.

Naj bo post nekaj lepega in nekaj česar se veselite. Ne boste stradali, vaše telo pa bo osvobojeno strupov. Verjemite, splača se poskusiti.

Z ljubeznijo,

Barb

Vam je všeč ta objava?

Deli na Facebook
Deli na Twitter

ZASTRUPLJENA

Spomladanski čas je marsikdo izkoristil za generalno čiščenje svojega doma. Brez pretirane pozornosti brišemo, mečemo stran, praznimo, menjamo z novim, svežim. Vsako leto isto, morda