JAJCA JEM ZATO, KER JIH O.B.O.Ž.U.J.E.M.

V fitnes ali ne? Jesti proteine ali ne? Sixpack – ja ali ne? Odločitve, odločitve… Vsako minuto, vsak dan, dan za dnem. Potem pa rečejo, da je življenje preprosto. No ja, glede na to, da sem že včeraj po ogledu nekaj motivacijskih videov na YouTubu sestavila popoln jedilnik za danes (ker poletje se neumorno bliža), se mi vsa situacija današnjega tempa ne zdi ravno sproščujoča.

Vse pogosteje sem deležna vprašanj: kako naj izgubim maščobo na telesu, kaj naj naredim, da bom izgledal/a natrenirana kot ti, ali so proteini zdravi, kaj naj jem… Eno in ista vprašanja, na katera imam vedno drugačen odgovor. Ja, prav ste prebrali. Prav nikomur ne morem odgovoriti isto. Zdaj si mislite – egoistka, ne izda svojega recepta za dobro formo ali pa – tale sploh nima pojma, kaj govori, morda celo sklepate, da bluzim. Žal, vas morem razočarat tudi tokrat. V vseh teh letih ukvarjanja s fitnesom, po vseh preposlušanih seminarjih, prebrani literaturi in predvsem lastnih izkušnjah vam povem eno: FITNES JE INDIVIDUALNA, UNIKATNA STVAR, PRILAGOJENA ZA VSAKO OSEBO POSEBEJ.

Ja, ni treba, da ješ piščanca, da boš fit. Ker ti morda ne ustreza. Ne rabiš se silit z brokolijem, če to ni tvoja priljubljena zelenjava in se po njej ne počutiš dobro. Zakaj še vedno vztrajaš na aerobiki, če se ti želodec obrne, že ko samo pomisliš nanjo?

Morda ti bo sedel tofu, morda stročji fižol in morda je boks tista stvar, za katero bo užitek pripraviti torbo za trening. Želim si, da odvržeš okvirje. Želim si, da za trenutek na prvo mesto postaviš SEBE. In se vprašaš:

– Čemu se ženem? Zakaj treniram? Kaj želim doseči?

– Mi bo rezultat prinesel osebno zadovoljstvo ali bom ugodil merilom družbe?

– Kaj pomeni biti popoln?

– Sploh poslušam svoje telo, upoštevam svoje želje?

 

Ustavite se za minuto. Pomislite, kaj so vaše prioritete v življenju. In potem vse skupaj povežite in primerjajte s svojim zdravjem. Ste pretežki, presuhi? Zamaščeni, utrujeni? Trenirate, pa rezultatov še vedno ni? Poslušate nasvete sto in enega “prehranskega svetovalca” in “fitnes trenerja”, ki objavlja na rumenih straneh nasvete za “perfect beach body”? No, dragi moji, za vas kruta resnica (ali pa razsvetljenje, kakor vzamete): univerzalnega recepta NI! In ga ne bo. Zakaj? Ker tudi tvoje telo ni niti malo podobno telesu tvojega prijatelja. Ker tvoje telo nikoli ne bo funkcioniralo na takšen način, kot funkcionira moje. Zato ti lahko povem, kaj sem danes jedla, kako sem trenirala, ampak oprosti – ne garantiram, da bo delovalo na tebi.

Preveč smo si dopustili, da drugi odločajo o našem telesu. Določajo mu popolno težo, določajo procent telesne maščobe, določajo velikost prsi, določajo obseg bicepsa. Ja pa prosim vas – saj pa nismo narejeni po meri!!! Verjetno nismo rojeni vsak s svojimi posebnostmi zato, da bomo umrli vsi enako težki, enako nabildani in enako prazni v glavi. Ker vso to bombandiranje z nasveti o zdravem tem in onem, vse to je pranje možganov. Saj pa človek ja sploh ne ve več, kam naj se še obrne! Tragedija današnjega sveta.

Bom malo bolj konkretna: res je – kvihtam, trudim se, da pridobim še kakšen kilogram mišične mase. Zato, ker mi je to VŠEČ! Ker se počutim dobro, ko to počnem. Ker se vsako jutro zbudim navdušena, da bom lahko spet trenirala. Ampak veste kaj – vadim tudi jogo. Že slabo desetletje. Ker mi je prav tako VŠEČ in ker zapolni tiste dele mene, ki jih fitnes ne more. Ker mi daje fleksibilnost in me pomiri. Kombiniram dejavnosti, ob katerih uživam, pa vseeno dosegam cilje, ki sem si jih SAMA izbrala. Ker dobim metuljčke v trebuh, ko razmišljam o njih.

Zajtrkujem jajca. Pa ne zato, ker jih vsi, niti ne mečem rumenjaka stran. Lepo vas prosim, po preboleli bulimiji (o tem kdaj drugič) nočem nikdar več metati hrane stran. Ponekod je primanjkuje. Jajca jem zato, ker jih O.B.O.Ž.U.J.E.M. (sploh taka, ne preveč zapečena z veliko popečene zelenjave in ful popra in sončničnimi semeni– ja, to je lajf). Ampak veste kaj – tudi smoothi mi ne uide noben dan (sploh mi paše, če mi ga naredi moj dragi, ker vem, koliko ljubezni da vanj). Verjamem v to, da je hrana več kot samo kalorije. Na običajnem fitnes jedilniku ni smoothijev, ker se fitnes trenerji zavedamo, da ljudje vanje namečejo prav vse, kar jim pride pod roke. In smoothi poln beljakovin in vlaknin je zagotovo povsem drugačna izbira kot pa smoothi iz mešanega sadja. Tudi čičerike, kvinoje, leče, tofuja, riževih proteinov – tega na jedilnikih običajno ni… Ker so vsi uprti v riž, brokoli in piščanca. Ni čudno, da so naši hormoni v ***!!! Pa ja nismo avtomobili, da bi  celo življenje vozili 95 oktanca…

Zdaj ste morda zopet sami z mislijo: “Lepo, fajn, zdaj pa spet ne vem, kaj naj, jem… Glede na to, da je rekla, da jej, kar imaš rad, bom šel danes verjetno na pico.” A-a, ljubčki, nisem mislila tega. Želela sem vam sporočiti, da se da za vsakega izbrati zdravo hrano, okusne obroke, ki ne samo, da vas bojo zadovoljili in količinsko in hranilno bogato, še dobri vam bodo. Po njih ne bo napihnjenosti, ker boste izbrali hrano, ki ustreza vašemu telesu, sestavili si boste jedilnik, ki vas bo pripeljal do rezultatov, ki si jih želite, ne da bi se pri tem pretirano odrekali (sladka pijače, junk food izključeni!!!).

Ko sem sama spoznala, kaj je ključ do forme in počutja, ki si ju želim, se je v mojem življenju uredilo marsikaj, predvsem pa najpomembnejše: hormonsko ravnovesje, ki je ključni pomagač pri vseh zastavljenih ciljih. Vaše telo vam mora pomagati na poti do cilja, ne pa biti ovira.

Zato – le pogumno. Vse sanje, vse vaše globoke želje, lahko postanejo resničnosti, morda ste samo iskali na napačnem koncu. Glejte nase kot na celoto. Trening in hrana nista vse. Sta le dvoje izmed orodij. Bodite izbirčni. Odločitve, odločitve… Pa smo spet na začetku. S to razliko, da ko končno izberete PRAVE, prilagojene samo vam in vašim potrebam, le-te postanejo trajne.

Z ljubeznijo,

Barb

Vam je všeč ta objava?

Deli na Facebook
Deli na Twitter

KO SE BORITA SRCE IN GLAVA

Včasih se sprašujem, zakaj je tako težko pokazat svoja čustva… Ker itak bolj boli, če jih držiš v sebi. Ampak še vseeno smo se ljudje